Branschen vill förändra regler för apoteken

1:53 min

Sveriges apoteksförening vill att regeringen ändrar reglerna så att apoteken alltid ska erbjuda billigare alternativ oavsett om medicinen omfattas av läkemedelsförmånen eller inte.

Tidigare har P4 Jönköping berättat att så inte är fallet och att det i sin tur kan kosta patienterna mycket pengar. 

Enligt dagens regelverk ska apoteken byta till ett billigare alternativ om medicinen omfattas av läkemedelsförmånen. Om den inte omfattas, ja då får man inte byta. Då krävs ett helt nytt recept med den billigare medicinen eller ett samtycke av patienten att byta medicin. Hur ofta apoteken använder sig av dessa möjligheter, vet inte Johan Wallér som är vd för branschorganisationen Sveriges apoteksförening.

– Det har vi ingen uppfattning om, men det är ett problem. När människor kommer in på ett apotek vill man ha sitt läkemedel direkt när man är där. Det rimliga borde vara att man ser över regelverket, säger Wallér.

I vår tidigare rapportering kritiserade Jonas Magnusson, socialdemokratisk landstingspolitiker från Jönköping, systemet. Han vill ha en förändring så att apoteken alltid ska byta en dyrare medcin till en billigare, oavsett om medicinen omfattas av läkemedelsförmånen eller inte. Nu får han alltså stöd av Apoteksföreningen.

Men Jonas Magnusson menade också att apoteken tjänar mycket pengar på att inte behöva byta ut dyra mediciner mot billiga. Men att apoteken medvetet skulle utnyttja dagens regler för att tjäna pengar, tillbakavisar Johan Wallér.

– Nu är det ju tyvärr så att förskrivarna föreskriver oftast det varumärket som är det som alla känner till. Det kan vara så att det ofta är det som är det dyra och då är det det som blir sålt. Det problemet skulle ju försvinna. Apoteken kan köpa in läkemedel billigare och då skulle man sälja det som var billigare och fanns på hyllan och det skulle kunderna gynnas av, säger Johan Wallér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista