Till vänster företagsrådgivarna Kari Myllimäki och Janne Roiha samt forsknings- och utvecklingschef Jennie Elfving från Österbotten, Finland. Till höger projektledare Carola Öberg och näringslivschef Anders Ahlström på Innovationsfabrik Småland. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.

Gnosjöandan flyttar till Finland

Jennie Elfving: Därför är det intressant att jämföra
1:44 min

Nu går företagsandan i sydvästra Jönköpings län på export. I dagarna är en delegation från finländska Österbotten på plats för att studera Innovationsfabriken Småland.

Innovationsfabriken Småland är en satsning  för att öka konkurrenskraften hos små och mellanstora företag i Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryd genom att skapa en gemensam utvecklingsavdelning för att bland annat utveckla produkter.

Och nu går den här idén ut på export. Den här veckan är en delegation från finländska Österbotten på besök för att ta tankarna bakom Innovationsfabriken med sig hem.

Jennie Elfving, forsknings- och utvecklingschef på Centria yrkeshögskola i Österbotten, förklarar intresset:

– Det är nog den här Gnosjöandan som vi har hört talas om ända till Finland. Många av problemen för småföretagen som finns här, har vi också själva. Så det är ju onödigt att vi själva testar oss fram och gör en massa misstag om vi kan lära oss här i stället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".