Det är här, vid Vätterns västra strand i höjd med Enebågens udde i Karlsborgs kommun, som Försvaret vill skjuta mer. Foto: Sveriges Radio.

Rekordmånga yttranden om Vätternskjutningar

1:45 min

Försvarsmaktens ansökan om att få utöka antalet skjutdagar över Vättern har fått rekordmånga att yttra sig till Miljöprövningsdelegationen i Västra Götaland. I dag stämplas de sista yttrandena in.

Länsstyrelsen är intressant för de säger att det här inte är en lämplig verksamhet för området.

Aktionsgruppen Rädda Vättern har lämnat in ett nästan fyrtiosidigt yttrande till Miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen i Västra Götaland. Aktionsgruppen ger omläxa till länsstyrelsen, vars yttrande om försvarets ansökan är det som rekordmånga - både kommuner, föreningar och privatpersoner nu sagt sin mening om.

Det finns en hel del att kritisera i länsstyrelsens yttrande, säger Johan Elwing i Aktionsgruppen Rädda Vättern.

– Vad Försvarsmakten skall göra, enligt miljöbalken, är att ange en alternativ övningsplats och det har man fortfarande inte gjort. Här gör ju länsstyrelsen fel som inte kräver in det här enligt miljöbalken. 

– Jag har aldrig varit med om att det varit så många som yttrat sig i ett ärende, säger Kerstin Harvenberg som är länsmiljöingenjör på länsstyrelsen i Västra Götalands län. Hon bereder ärendet åt  Miljöprövningsdelegationen och säger att väldigt många yttrat sig i det här ärendet, som varit ute på två remissomgångar. Hon hoppas att ett avgörande om antalet skjutdagar över Vättern kommer före april i år. Men efter det kan det bli överklaganden och Johan Elwing i Aktionsgruppen Rädda Vättern är beredd på att det dröjer länge innan frågan är avgjord.

– Det här kan ta flera år till. Här gäller det att vara långsiktig och uthållig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista