1 av 2
Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
2 av 2
Hanns Boris. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
P4 Eftermiddag

Studiedagar ställer till det för föräldrar

Pappan Hanns Boris: Man är inte välkommen
6:01 min

En skola måste ordna fritidsverksamhet även under studiedagar och liknande då skolan har stängt. Men det är ofta oklart vart barnen får komma, hur och vem som ska jobba med dem.

I bland kan man kanske misstänka att skolan gör fritids extra tråkigt på studiedagar för att så få barn som möjligt ska komma dit. Det här har retat upp bland andra den ensamstående pappan Hanns Boris i Jönköping.
– Man är inte riktigt välkommen till skolan med sitt barn just den här dagen.

Han har ibland både svårt att skaffa barnvakt och att ta ledigt med kort varsel för att skolan inte kan berätta vart hans barn ska ta vägen när den stänger. Hanns Boris tycker att studiedagar krånglar till hans och hans sons tillvaro i onödan.
– Skolan har en skyldighet att erbjuda barnomsorg men man ser inte så gärna att barnen är där den här dagen. Då får jag som förälder pressen och ansvaret att lösa det själv.

Det ställer till väldigt mycket för oss föräldrar, speciellt för de ensamstående

I dag är det full rulle och packat med barn på Hisingstorpsskolans fritidshem i Jönköping. Men på fredag kommer det se helt annorlunda ut i de här lokalerna. Då stänger både skolan, förskolan och fritidshemmen dörrarna för att personalen ska kunna ägna sig åt planering.

I både brev och på lappar som tejpats fast på skolans dörrar uppmanas föräldrarna att i första hand själva ta hand om sina barn den här studiedagen och det bekymrar alltså Hanns Boris.

Som ensamstående pappa med en son som går i andra klass har han svårt att ta ledigt från sitt jobb och att hitta någon som kan passa hans son.

Skolan erbjuder visserligen att ta hand barnen om föräldrarna omöjligen kan göra det, men Hanns Boris tycker att han har fått för lite information om hur den omsorgen skulle se ut: var han ska vara och med vem, och det gör sonen orolig. Då känner han sig pressad att själv lösa barnomsorgen.

Rektorerna på Hisingstorpsskolan ser inget konstigt i att uppmana föräldrar att kolla om barnen kan vara hos kompisar den dagen, och inte heller i brevet som uppmanar föräldrarna att ta hand om sina barn själva.

– Att skolan skriver så i brevet till föräldrar bottnar i att vi vill ha med så många ur personalen som möjligt eftersom det handlar om skolan och förskolans utvecklingsarbete, att bli bättre och bättre, säger Catharina Bergelin är tillförordnad rektor på Bymarkens utbildningsenhet som Hisingstorpsskolan tillhör.

Kommentera gärna artikeln: Lämnar du ditt barn på fritids när skolan har studiedag? Med eller utan dåligt samvete? Eller tar du ledigt så att skolpersonalen ska få en planeringsdag?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".