Vansinnigt, säger Else-Britt Karlsson, om att pensionärer tvingas möta ny hemtjänstpersonal hela tiden. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio
Jönköpings län

Hemtjänst skickar 18 olika personer

1:58 min

Pensionärer som behöver hjälp för att klara sig hemma tvingas möta en rad olika hemtjänstanställda. Värst är det i Jönköpings, Habo och Eksjö kommuner.

Äldre personer som får hjälp av hemtjänsten kan behöva möta nya personer ur personalen flera gånger i veckan. I Jönköpings län är det alltså värst i Habo, Jönköpings och Eksjö kommuner. Det visar siffror från Socialstyrelsen och SKL, Sveriges kommuner och landsting, som varje år ställer samman rapporten Öppna Jämförelser om vård och omsorg för äldre.

Inger Andersson från Jönköping är pensionär och om hon skulle behöva hemtjänst i framtiden är detta något som oroar henne.
– Jag skulle nog känna en väldig otrygghet.

Om det är många olika personer som besöker hemmet för att hjälpa till finns det enligt SKL och Socialstyrelsen risk för att kvaliteten blir lidande. Det kan till exempel vara svårt för brukaren att lära känna personalen, och det blir också tröttsamt att gång på gång behöva förklara vad som ska göras och hur det ska göras.

I Habo, Jönköpings och Eksjö kommuner som ligger sämst till i länet kan en hemtjänsttagare få träffa runt 18 olika personer ur hemtjänstpersonalen under en tvåveckorsperiod.
– Vansinnigt, det behöver inte vara på det viset om de bara planerar, säger pensionären Else-Britt Karlsson som själv jobbat inom hemtjänst.

Enligt Helena Martinsson, äldreomsorgschef i Eksjö kommun, har det blivit så här när många inom hemtjänsten i kommunen jobbar som timvikarier. Men hon har också en plan för hur problemet ska lösas.
– Ökar vi andelen tillsvidareanställda medarbetare ökar vi också kontinuiteten.

Värnamo kommun ligger enligt rapporten bäst till, där siffran ligger på elva olika personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista