Arkivbild: Malin Hoelstad/Scanpix

Nu kan du välja vårdcentral över länsgränsen

Sofia Barakat: Våra gränser ska inte hindra.
1:42 min

Från och med nästa vecka blir det möjligt att välja en vårdcentral på andra sidan länsgränsen i Kalmar eller Östergötlands län.

 Jönköpings läns landsting har slutit ett avtal med Östergötland och Kalmar att patienter får lista sig på en vårdcentral i grannlänet. Någon som underlättar för dom som bor nära gränsen eller pendlar, menar Sofia Barakat ( chef för Enheten för folkhälsa och hälsoval) vid Kalmar läns landsting.

– Det är många som bor geografiskt närmare en enhet som ligger i ett annat län och då ska inte våra gränser vara ett hinder.

Från och med nästa vecka får du möjlighet att också välja en vårdcentral på andra sidan länsgränsen. Som vi berättat tidigare har Östergötland, kalmar och Jönköping tillsammans utrett hur man ska kunna göra det möjligt och nu har alla hinder röjts undan, undantaget är de patienter som har hemsjukvård, de kommer inte kunna välja över gränser eftersom landstingens regler skiljer sig åt. Detsamma gäller även personer i så kallade särskilda boenden.

Den nya överenskommelsen landstingen emellan är en av de första i landet, enligt Sofia Barakat i Kalmar.

– Vi är bland de första i landet på att införa den här överenskommelsen, framför allt när det är tre landsting som tecknar avtal.

Orsaken till att det just är Östergötland, Kalmar och Jönköping som gjort det här avtalet är att man bildat en sjukvårdsregion med samarbete inom specialistsjukvård och mycket annat och det har underlättat.

Men på sikt kommer patienter även att kunna välja vårdcentraler i andra grannlän, det skulle till exempel vara intressant för boende i sydvästra delen av länet att välja en vårdcentral i Kronoberg eller Halland, och det finns en strävan att att man ska kunna välja vårdcentral i vilket län som helst i framtiden.

– Det finns planer att införa det här på nationell nivå. I framtiden kommer man kanske kunna välja vårdcentral över alla gränser, säger Sofia Barakat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".