Tillförordnade lagmannen Agneta Frick. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio

Lagmannen om att familj missade rättegång

Agneta Frick, tillförordnad lagman: Vi har gjort allt vi skulle göra
1:34 min

Tingsrätten i Jönköping har JO-anmälts av en familj som missade en rättegång de själva var högst involverade i. 

Det var en rättegång i går mot en undersköterska som misstänks ha kollat i journalen för ett döende barn. Rättegången handlade om dataintrång.

Bakgrunden till åtalet var att föräldrarna till barnet hörde rykten om sitt svårt sjuka barn på hemorten och misstänkte att någon tjuvläst journalen. Så var också fallet. Och nu skulle frågan upp i rätten. Men först kom uppgifter om att rättegången ställts in på grund av sjukdom och ett 20-tal av familjens släktingar gick hem och missade förhandlingen - för den genomfördes ändå, med den åtalade kvinnan per telefon, skriver SVT:s Jönköpingsnytt.

Undersköterskan erkänner brottet och dom faller om en vecka.

Agneta Frick som är tillförordnad lagman vid Jönköpings tingsrätt säger att det blev olyckligt i går men att tingsrätten gjort allt man ska göra enligt rutinerna.
– Är man väldigt angelägen om att vara med vid en förhandling får man själv vara aktiv, till exempel be någon i receptionen ta kontakt om det blir ändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".