Carin Silvermyr och Linnéa Lantz är bibliotekarier på Stadsbiblioteket i Jönköping. Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio
P4 Morgon

Vilket snusk finns i dina böcker?

3:30 min

Har du någon gång insett att den där 500-lappen du använde som bokmärke visst åkte med låneboken tillbaka till biblioteket? Carin Silvermyr och Linnéa Lantz från Stadsbiblioteket i Jönköping har sett det mesta mellan bladen.

Hemmagjorda bokmärken, flygbiljetter, nylonstrumpor och fika. Ja, som bibliotekarie hittar man allt mellan himmel och jord i böcker som lämnas tillbaka från låntagarna.

– Det mest märkliga var på mitt första jobb på Mogärdeskolan i Vetlanda, berättar Carin Silvermyr på Stadsbiblioteket i Jönköping. Jag hittade en bit rulltårta. Det kändes inte så fräscht. Den var ganska platt och det blev lite kladdigt.

Med tanke på hur många som handskas med böckerna går det ju att ifrågasätta hur fräscha de är. Men det är inget som oroar.

- Nej. Vi blir väl härdade, skrattar Linnéa Lantz, också hon på Stadsbiblioteket i Jönköping.

Kanske beror det på att ribban är ganska låg vad gäller hur mycket en bok får skitas ner, och ändå återlämnas. I alla fall för vuxna.

– Kan vi se på en gång när den återlämnas vem som har haft den kommer det en räkning.

– Är det fläckat eller fuktskadat eller i sådant skick att en annan låntagare inte vill ta med sig den hem.

Är det en hälsorisk då? Knappast, säger Lotta Larsdotter, distriktsläkare på Norrahammars vårdcentral.

– Det låter väldigt långsökt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista