Emil Svanängen. Foto: Hasse Pettersson/Sveriges Radio
P4 Förmiddag

Svanängen turnerar i "riktiga" Småland

8:46 min

Emil Svanängen är mest känd från sitt band Loney Dear. Men nu är han ute och framför sina låtar i helt ny tappning - i det som han kallar för riktiga Småland.

Han tog sina första andetag våren 1979 på Västra Klinikerna i centrala Jönköping. I dag medverkade Emil Svanängen i radio, bara ett stenkast därifrån, då han intervjuades av Hasse Pettersson i P4 Förmiddag i radiohuset i Jönköping.

Emil Svanängen, som alltså fyller 35 år i år, beskriver sig själv som en konstnär och egenföretagare och allt däremellan. Jönköping har han lämnat och bor numera i Solna utanför Stockholm.
– Nu börjar jag trivas bra men man ska hålla sig därifrån så mycket som möjligt.

Just nu är han på turné tillsammans med Malin Ståhlberg och musiker från Smålands Musik och Teater och i kväll spelar de på Kulturhuset i Sävsjö.
– Roligt att vara här och göra saker med koppling till Smot, säger Emil Svanängen.

De har även haft spelningar i Eksjö, Nässjö, Gislaved och Värnamo, bland annat.
– Vi har testat mycket orter som jag inte spelat i innan, väldigt kul, det är ju det riktiga Småland i stället för undantaget, Jönköping, vi är i nu.

Är publiken här kräsen?
– Nej, inte kräsen, men lite bortskämd.

Emil Svanängen är alltså annars mest känd från sitt band Loney Dear men medverkade nyligen som soloartist i SVT:s miljonpublikprogram På Spåret och kör nu under turnén med Smot en crossover-konsert med gamla och nya Svanängenlåtar i helt ny tappning för brass, stråkar och slagverk, enligt smot.se. 

Men det finns annat än musik som Emil Svanängen är bra på, avslöjade han i radio i dag.
– Ja, jag är väldigt bra på att cykla utan att hålla i styret!

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista