Arkivbild: Erik Mårtensson/TT
P4 Eftermiddag

Så många jobbar när de vabbar

2:35 min

Ett av de senaste årens nya ord är verbet "vobba". Och nu visar det sig att så många som tre av fyra tjänstemän vobbar, alltså jobbar när de är hemma för vård av barn.

År 2011 tog sig verbet "vobba" in på Språkrådets nyordslista.  Att vobba innebär att ta ut ersättning från Försäkringskassan för att man är hemma och vårdar av barn och samtidigt jobba hemifrån.
– Varje dag jobbade jag hemifrån, det var plikttrohet tror jag, säger en pappa till P4 Jönköping. 

Det är inte tillåtet att ta ut vab-ersättning från Försäkringskassan när man vobbar. Arbetar man hemma ska arbetsgivaren betala ut lön.  Däremot kan vab-ersättningen kombineras med arbete eftersom den kan tas ut för delar av dagen.

Nu har fackförbundet Unionen gjort en undersökning som visar att tre av fyra tjänstemän som vabbar jobbar, fast de alltså är hemma med sjukt barn.
– Vi är tillgängliga snart dygnet runt och även när våra barn är sjuka så jag blev inte så förvånad, säger Inger Rutensköld som är regionchef för Unionen Småland.

 

 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista