Anders Wilander. Arkivbild: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Höglandet

Så ska Tranås hjälpa SJ-uppsagda

Anders Wilander (M): Ser allvarligt på läget
1:34 min

Efter chockbeskedet att SJ stänger sin kundtjänst i Tranås har kommunen tillsatt en arbetsgrupp. Gruppen ska hjälpa drabbade att hitta sysselsättning.

För en dryg vecka sen kom ju ett chockbesked för Tranås - att SJ lägger ner sin kundtjänst där och omkring 100 personer blir arbetslösa.

Men istället för att ge upp har man nu bildat en arbetsgrupp för att hjälpa de drabbade att hitta ny sysselsättning, och försöka hitta någon som kan ta över verksamheten.
– Man ser väldigt allvarligt på läget och man samordnar den kompetens och de resurser som finns , säger Anders Wilander som är kommunalråd i Tranås.

När SJ kom med chockbeskedet att man lägger ner callcentret så var det ännu ett hårt slag mot Tranås. För cirka ett år sen var det Stigas ägare som berättade att man skulle lägga ner Tranåsfabriken och flytta verksamheten till Italien.

Men trots att det bara gått några dagar så är man redan igång för att hjälpa de som sagts upp av SJ. En arbetsgrupp har bildats och där ingår kommunen, SJ, Arbetsförmedlingen och Trygghetsrådet.

Gruppens främsta uppgift är att hjälpa de anställda att hitta ny sysselsättning. Det kan handla om nytt jobb, en utbildning eller starta eget. Men man jobbar även med att försöka hitta en ny ägare som kan ta över verksamheten.
– Parallellt med omställningar och utbildningsinsatser jobbar man med att hitta någon intressent där.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".