Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Jönköping

Flygplatsen går back med 16 miljoner

1:32 min

Jönköpings flygplats går återigen mot ett mångmiljonunderskott. För 2013 kommer det att hamna på drygt 16 miljoner kronor minus.

Enligt flygplatschefen Sten Norinder  kommer det att bli svårt att någonsin driva flygplatsen med vinst.

Men han hoppas få till stånd ett reguljärflyg ut i Europa för att åtminstone minska underskottet i framtiden.

– Jag arbetar för att försöka få ett reguljärflyg till någon stor stad i Europa där det finns möjlighet att sedan flyga vidare också, så att vi kan få ett rejält utlandsflyg härifrån. Det vore väldigt bra, säger Jönköpings flygplatschef Sten Norinder.

Under förra året tog Jönköpings flygplats emot 94 000 passagerare, vilket är en ökning med 16 000 från året innan. Men trots ökningen så går flygplatsen ändå med stor förlust.

Budgeten inför 2013 räknade med en förlust på 17,5 miljoner kronor, en summa som enligt flygplatschef Sten Norinder dock väntas bli något lägre när bokslutet är färdigt.

Att regionala flygplatser går med förlust är inget ovanligt enligt Sten Norinder utan det är snarare en omöjlighet att få dem att gå med vinst med så få resenärer.

– Vi har så oerhört mycket fasta kostnader och det gör att man måste komma upp i volym, det är det vi måste satsa på. Jag jobbar för det, men jag har inte lyckats ännu lika fullt ut som jag vill, säger Sten Norinder.

Men det är svårt att få andra flygbolag till Jönköpings flygplats. Och det beror helt enkelt på att den ligger för nära de större flygplatserna menar Sten Norinder.

– Jag brukar säga att jag har en asfalterad landningsbana som är 2,2 kilometer lång och där får vilka flygbolag som helst starta och landa. Jag kan inte bestämma vart eller när de ska flyga, det kan bara flygbolagen göra. Jag kan bara marknadsföra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista