1 av 2
Mikael Bäckström. Arkivbild: Dan Segerson/Sveriges Radio.
2 av 2
Mjölkko på bete. Arkivbild: Jonas Ekströmer/TT
Jönköpings län

Nytt förslag gynnar länets bönder

1:56 min

Mjölk- och köttproducenterna i Jönköpings län tillhör vinnarna i regeringens nya förslag hur EU:s direktstöd ska fördelas de kommande fem åren. Dessutom vill man satsa på unga, nya bönder.

– Utifrån förutsättningarna tror jag att det blir bra för de bönder vi har i Jönköpings län. Det kunde inte bli mycket bättre i alla fall, säger Mikael Bäckström som är ordförande för LRF i Jönköpings län.

Jönköpings län och Småland är något av Sveriges kött- och mjölkbod. De flesta bönder i våra trakter är just kött- och mjölkproducenter. Och de tillhör alltså vinnarna i regeringens nya förslag hur EU:s direktstöd, eller gårdsstöd, ska fördelas.

EU-stödet är viktigt för bönderna. Totalt får de drygt 6 miljarder kronor i direktstöd. Med det nya förslaget skulle en småländsk bonde med 70 kor och 100 hektar åker och bete få cirka 250 000 kronor per år, vilket motsvarar cirka fem till sju procent av den totala omsättningen. Det kanske inte låter så mycket, men helt avgörande för böndernas ekonomi, enligt Mikael Bäckström.

Hittills har stora spannmålsbönder i främst Skåne och Östergötland gynnats, men enligt det nya förslaget så ska alla bönder få lika mycket i stöd per hektar åker och bete från och med 2015. Regeringen vill även underlätta för unga personer att bli bönder. 

Det är ju en strategisk satsning att man premierar de som är upp till 40 år, att man under fem år kan få en högre gårdsstödsersättning på omkring 20 procent. Det är inte mycket pengar, men det visar ändå att man vill att det ska ske en generationsväxling och att man möjliggör det. Man premierar också mjölk- och köttbönder och det är kopplat till att de håller våra ängsmarker öppna

Och det här går ut över spannmålsbönder i Skåne då istället?

– De får vara med och betala, så är det ju. Det är samma pengar, eller egentligen är det mindre pengar kollektivt sett och då fungerar det så att någon blir vinnare och någon förlorare i ett sådant här system.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista