1 av 2
Johan Karlsson äger skog utanför Jönköping. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
2 av 2
Göran Öster, chefsjurist på Skogsstyrelsen, Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Ny lag ska få skogsägare att anmäla

Göran Öster: Dagens lag är tandlös
1:51 min

Skogsstyrelsen vill införa straffavgifter mot skogsägare som inte sköter sig. Många av de fall som myndigheten drar till rätten idag läggs ned.

– Vi tror att det skulle påverka markägarna betydligt. Då blir det mer eller mindre en automatisk kostnad om de inte anmäler, säger Göran Öster som är chefsjurist på Skogsstyrelsen.

Idag behöver markägare göra en avverkningsanmälan innan de ska avverka skog. Det görs för att Skogsstyrelsen ska kunna försäkra sig om att inga viktiga områden, till exempel historiska fornminnen, förstörs.

Varje år görs det över 50 000 sådana här anmälningar. Men för att komma åt problemet med de som struntar i att informera Skogsstyrelsen vill myndigheten kunna använda sig av sanktionsavgifter istället för att behöva lita på en lag som i dagsläget inte fungerar.

– Vi har rätt så många sådana ärenden, så vi väljer ut de som vi tycker är allvarligast. Det blir kanske drygt hundratal varje år, men resultatet är väldigt klent. Det blir kanske fyra-fem domar varje år, inte mycket effekt, säger Göran Öster.

Johan Karlsson är skogsägare utanför Jönköping och han avverkade skog så sent som i somras. Han menar att det är viktigt för skogsägarnas rykte att Skogsstyrelsen har rätt verktyg.

– Om Skogstyrelsen känner att de får bättre möjligheter att agera så förbättrar det ju synen på skogsägare som ansvarstagande. På det sättet kan skogsägarna stärka sin trovärdighet, så jag ser det bara som positivt, säger han.

Det är framför allt i de fall där domstolen kan döma till böter eller penningböter som Skogsstyrelsen vill inför sanktionsavgifter istället för att slippa ta ärendet till en domstol. Men än är det lång väg dit och under tiden får Göran Öster och hans kollegor luta sig mot en lag som de upplever som tandlös.

 – Man blir ju lite uppgiven, så är det ju.

Kommentera - Tror du att straffavgifter är en bra idé för att få fler att följa gällande regler?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".