1 av 2
Den avspärrade villan i Värnamo. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.

Stora mängder vapen i avspärrad villa

1:35 min

En fastighet i centrala Värnamo har spärrats av sedan man hittat explosiva varor och vapen.

Nu under morgonen spärrades en tomt av i centrala Värnamo. Enligt polisen har man hittat så mycket explosiva varor och vapen i huset att det kommer ta dagar att gå igenom allt. Det kan handla om såväl skjutvapen som granater.

Polisen säger att Försvaret, tillsammans med en bombskyddsgrupp från Göteborg, kommer börja gå igenom huset på måndag, det arbetet kommer ta flera dagar.

- Vår primära uppgift är att explosiva eller brandfarliga föremål kan tas omhand och flyttas från platsen på ett säkert sätt. Det är ett omfattande arbete som kräver förberedelser. Vi kommer på måndag tillsammans med personal från Bombskyddsgruppen i Göteborg och Swedec i Eksjö att börja arbetet inne i huset, säger Björn Dahlbäck, chef vid polisens tillståndssektion i Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Mannen som bor i huset har tillstånd för en rad vapen men vid en inspektion igår visade det sig att mängden var betydligt större än så. 

Nu i helgen kommer det avspärrade huset bevakas men arbetet börjar alltså på måndag.

En man har hörts av polisen och är misstänks för brott mot vapenlagen och brott mot lagen om brandfarliga explosiva varor. 

Polisens presstalesman Jan Lagerqvist säger att polisen inte bedömer att det är någon fara för allmänheten men man har ändå valt att spärra av hela tomten av säkerhetsskäl. Boende kring villan kommer under dagen informeras av polisen om vad som hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista