Gamla gummifabriken Värnamo när en första etapp byggdes. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio

Trots skenande kostnad - Värnamo går vidare med Gummifabriken

1:41 min

Trots att projektet har dragit över budget med 250 miljoner kronor kommer Värnamo kommun gå vidare med Gummifabriken.

Värnamo kommun ska satsa vidare på projektet Gummifabriken. Igår beslutade kommunfullmäktige att gå vidare med etapp 2, trots att hela projektet hittills dragit över kostnaderna med 250 miljoner kronor.

Aldrig förr har allmänhetens intresse för ett möte i Värnamo kommunfullmäktige varit så stort. Sittplatserna i sammanträdessalen räckte inte till och många åhörare fick stå. Det alla ville veta var hur kostnaderna för projektet Gummifabriken kunnat skena från 337 miljoner kronor till minst 575 miljoner kronor - hittills.

Kommunstyrelsens ordförande, centerpartisten Hans-Göran Johansson, försvarade satsningen energiskt. Han medgav visserligen att det brustit i kontroll av projektet, men ville helst bara titta framåt. För enligt honom är Gummifabriken ett framtidsprojekt. Det är dags att gå vidare med etapp två, tyckte Johansson och fick fullmäktige med sig.

– Från allmänheten känner jag ett jättestort stöd. Jag har fått jättemycket positiv respons från sådana jag känner och sådana jag inte känner. Sedan har det varit problem  och de problemen ska vi rätta till, men den känslan jag har är att folk tycker projektet är bra, säger Hans-Göran Johansson.

Den ende som röstade emot var vänsterpartisten Svante Olson.

Det är klart att jag är besviken för jag tycker det hade varit väldigt bra om vi hade kunnat göra det här - Gummifabriken etapp 2 - till en valfråga. Jag tycker inte vi ska fatta beslut om etapp två före valet, säger Svante Olson.

Kommentera: Gör Värnamo kommun rätt som går vidare med etapp två?

Fakta: Gummifabriken

Ambitionen är att Gummifabriken inte enbart ska bli en attraktion för kommunen utan också för hela regionen. Kommunens ledande politiker är eniga om visionen för den framtida Gummifabriken.

En kreativ mötesplats för alla oavsett ålder och bakgrund

  • för 450 personer
  • bibliotek, föreläsningssalar
  • plats för nystartade företag
  • café och restaurang

År 2008 köpte Värnamo kommun "Gummifabriken" av Trelleborg Building System AB. Fastighetens yta är 14 500 kvadratmeter.

Källa: Värnamo kommun
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista