Det är inte Annie Lööfs fel att Centerns väljarstöd är rekordlågt, menar statsvetaren Magnus Hagevi. Arkivbild, foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Politik

Centern möts i kris

1:19 min

Just nu pågår Centerpartiets kommundagar i Malmö. Och det är ett parti i kris som träffas. Det rekordlåga opinionsstödet är resultatet av en långvarig utveckling, menar experten.

– Det här är en långvarig kris som gått över flera partiledare. Man han undan för undan, sakta men säkert, tappat röster i val efter val, med något undantag här och där, säger Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitet.

Senaste opinionsmätningen visar på rekordlågt stöd för partiet och Hagevi är Centern ett parti som krymper i takt med att befolkningen på landsbygden krymper och att antalet lantbrukare blir färre. Han menar att partiet är ett offer för samhällsutvecklingen.

På 70-talet hade Centerpartiet som mest 25 procent i stöd, i dag är den siffran tre procent. Det som skulle kunna vända trenden är om partiet hittar en tydlig profilfråga, typ kärnkraften på 70-talet. Men Magnus Hagevi har svårt att se vad det skulle kunna vara för fråga.

Partiledaren Annie Lööf från Värnamo går inte att beskylla för partiets kris, menar Magnus Hagevi.

– Hon har inte mycket med de låga siffrorna att göra. En partiledare som kan profilera sitt parti skulle däremot kunna vända trenden.

Det är nu bara åtta månader kvar till valet, men än finns tid att locka väljare.

– Hälften av väljarna bestämmer sig under valrörelserna. Man sätter inte ner foten förrän ganska sent, det blir vanligare och vanligare i valmanskåren, säger Magnus Hagevi.

KOMMENTERA: Är Centerpartiet ett riksdagsparti efter valet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista