1 av 2
Vänsterpartiets gruppledare i landstinget, Inga Jonasson, anser att landstingsfullmäktige har för få ärenden att besluta om. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Håkan Jansson (M), ordförande i landstingsstyrelsen, håller inte med. Arkivbild, foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Landstinget

(V) kritiskt till få ärenden i landstingsfullmäktige

1:30 min

Landstingsfullmäktige har för få ärenden att besluta om. Den kritiken kommer nu från Vänsterpartiet.

På tisdag samlas de 81 ledamöterna igen och på dagordningen finns då nästan bara information och föreläsningar. För dåligt, tycker Vänsterpartiets gruppledare Inga Jonasson.

– Jag tycker det är konstigt. Här behöver man väl ändå fundera över prioriteringen.

På tisdag träffas de 81 ledamöterna från hela länet i landstingsfullmäktige, landstingets högsta beslutande organ. Politikerna får ersättning för både förlorad arbetsinkomst och resa för att kunna debattera och fatta beslut om kollektivtrafik, kultur och vård i hela länet.

Men dagordningen på tisdag är trots den omfattande verksamheten minst sagt tunn: bara tre motioner och några frågor. Istället för att ställa in mötet och spara en del skattepengar, vilket hänt i bland annat Mullsjö och Vetlanda kommuner, ska landstingspolitikerna få lyssna på föreläsningar från klockan nio på morgonen till klockan tre på eftermiddagen. Inga Jonasson menar nu att det blir allt färre frågor som politikerna får bestämma om.

– Det är väl ändå så att det har blivit mindre ärenden hos fullmäktige. Det är färre ärenden som går vidare från styrelsen.

Men landstingsrådet Håkan Jansson (M) håller inte med om att politiken tar allt färre beslut och hänvisar till att det finns många andra politiska organ. Att det var relativt tunt på ärendelistan den här gången är bara tillfälligheter, menar han.

– Vi tog ju väldigt många tunga ärenden i slutet av förra året, det har väl inte hunnit att bli så många nya ärenden.

Men att ni har så få ärenden att de inte fyller mötena ser väl inte så bra ut?

– Nej, det är klart att det inte gör. Men då finns ju möjlighet att ställa in det.

Men att ställa in tisdagens möte har inte varit aktuellt.

– Nej. Om man utgår ifrån att fullmäktige har beställt att få information, så är detta ett ypperligt läge, säger Håkan Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista