1 av 2
Arkivbild: Erik G Svensson/TT
2 av 2
Landstingets personaldirektör Anders Liif menar att det återtagna jobberbjudandet inte har med pubilictet att att göra. Arkivbild, foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio.
Jönköping

Barnmorskan efter ännu ett nej

Ellinor Grimmark: Om jag ändrar mig är jag välkommen
1:51 min

Barnmorskan Ellinor Grimmark, som vägrar utföra aborter och som anmält flera sjukhus till diskrimineringsombudsmannen efter att hon nekats anställning, tror att det är omöjligt för henne att jobba i Sverige.

På Höglandsjukhuset i Eksjö nekades hon anställning och anmälde sjukhuset till Diskrimineringsombudsmannan, DO. När kvinnokliniken i Värnamo fick höra om anmälan drog de tillbaka sitt erbjudande om vikariat, säger Ellinor Grimmark.

– Jag fick veta att om jag kan tänka mig att tänka om, och bestämma mig för att jag kan genomföra aborter, då är jag välkommen dit. Det är det som är grunden till det hela.

I förra veckan berättade Ellinor Grimmark att hon anmält Höglandssjukhuset i Eksjö till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Sjukhuset hade dragit tillbaka ett erbjudande om sommarjobb sedan Ellinor berättat att hon inte tänker utföra aborter på grund av sin kristna tro. Däremot skulle hon få ett vikariat på Värnamo Sjukhus - trodde hon.

I Värnamo hade man varit beredd att testa om Ellinor kunde jobba på förlossningen och hållas ifrån aborterna. Men början av den här veckan ringde en chef från kvinnoklinken och sa att all publicitet kring fallet gjort vikariatet omöjligt.

– Han sa också att om vi hade kunnat hålla det här tyst och snyggt så hade det gått bra.

Anders Liif, som är personaldirektör på Jönköpings läns landsting, säger dock att det inte var klart med vikariatet och att det inte berodde på publiciteten:

– Det handlar om vårt förhållningssätt till när man ska jobba som barnmorska och det är lika i länet. Jag tycker inte att man kan göra kopplingen till publiciteten.
– I det här fallet är det kvinnor som söker vård och hjälp och då ska de känna sig säkra på att de möter personal som är beredda att utföra de arbetsuppgifter som krävs.

Nu tänker Ellinor anmäla även Värnamo Sjukhus till diskrimineringsombudsmannen. Hon tror att det är omöjligt för henne att få jobb som barnmorska i Sverige, men har kontakt med ett sjukhus i Norge där barnmorskor kan säga nej till att utföra aborter.

– Där kan man jobba, så drömmarna finns kvar, säger Ellinor Grimmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".