Quarl-Thomas Nilsson, textförfattare och styrelseledamot i Vetlandarevyn, tvingas konstaterra ett publiktapp på 8-9 procent i år. Arkivbild, foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Länet

Vikande trend för nyårsrevyer

1:50 min

Det här är helgen då årets nyårsrevyer på många håll haft sin sista föreställning. Flera av länets revyer berättar om vikande ett publikintresse även om en del också fått ett litet uppsving.

– Vi har väl tappat runt åtta-nio procent av vad vi brukar ha i publik, säger Quarl-Thomas Nilsson, textförfattare och styrelseledamot i Vetlandarevyn.

Långt över 10 000 personer i Jönköpings län har i januari sett en nyårsrevy. P4 Jönköping har ringt runt till några av de största revyerna. Både Vetlanda- och Eksjörevyerna berättar om vikande biljettförsäljning och i Värnamo ställdes revyn in i år. Sven Slättengren beslutade efter 29 år som arrangör att det var för svårt både ekonomiskt och att få tag i folk.

Jönköpings Kommunalskratt sålde däremot runt 5200 biljetter, enligt ordföranden Bengt Spjuth, och har därmed tagit sig upp igen efter en svacka förra året.

Ett annat exempel på några som är nöjda är Burserydsrevyn där Bibbi Runesson spelar och är ordförande. Totalt drygt 2200 besökare betyder det att det varit så gott som fullsatt varje föreställning.

– Det har gått alldeles lysande. Vi har haft en fantastiskt bra biljettförsäljning i år, säger Bibbi Runesson.

På många håll jobbar revyerna på att nå en yngre publik. Det har man gjort i Vetlanda, som trots tappet ändå sålt runt 4400 biljetter i år.

–  Man kan säga att om man tar in yngre aktörer så drar det yngre publik. Det har vi gjort, så alla är inte över 50 nu, utan det är en ganska blandad publik, säger Quarl-Thomas Nilsson.

Och Värnamoborna  blir inte helt utan revy i år eftersom Burserydsrevyn ska spela där också.

– Jag fick de nya texterna i går, men det finns nog en annan gammal industri i Värnamo som ska omnämnas också, säger Bibbi Runesson hemlighetsfullt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista