Peter Lindberg. Arkivfoto Maja Suslin/Scanpix

Ny förening kräver upprättelse för resandefolket

Peter Lindberg: Då plockade man barn hej vilt
1:51 min

På fredag startas en ny förening som tänker kräva upprättelse för Sveriges resandefolk.

Det är Peter Lindberg från Aneby, som tidigare varit med och drivit fram frågan om ersättning till barn som farit illa i fosterhem, som nu utökar frågan. Han säger att barn till resande systematiskt fosterhemsplacerats.

– Jag vet att i vår förening, bara i Vanvårdad och bortglömd, så är vi 75 procent som är resande, säger Lindberg till P4 Jönköping.

 Romer kallades tidigare nedsättande för zigenare och resande kallades för tattare. Grupperna har under många hundratals år diskriminerats. Långt in på 1900-talet förekom exempelvis tvångssteriliseringar och 1948 inträffade de så kallade tattar-kravallerna i Jönköping - då resande misshandlades och trakasserades under flera dagar. Men medan romerna har fått upprättelse genom regeringssatsningar har resandefolket glömts bort, menar Peter Lindberg.

– Självklart har de råkat illa ut, men vi måste komma fram vi med.

Nu vill Peter Lindberg se en sanningskommission och få upprättelse för de resande. Hans nya förening heter Resande och Vanvårdad och Bortglömd och ska fungera som en paraplyorganisation till Vanvårdad och bortglömd, som har 400 medlemmar. Peter Lindberg är en av dem som nu fått ersättning för att han farit illa i fosterhem - men att han hamnade där beror på att hans föräldrar var resande säger han.

– Sedan kom det där med att man började plocka barn, då plockade man barn hej vilt. Min mamma var ju ensamstående, då tog man de barnen och sedan lämnar man inte tillbaka dem. 

Du menar att de plockade barnen från din mamma för att hon var resande?

– Ja, säger Peter Lindberg som är talesperson för föreningen Resande och Vanvådad och Bortglömd som bildas på fredag i Norge, eftersom man också ska samarbeta med sin norska motsvarighet.

Fakta: Resandefolket

Resandefolket eller resande är en grupp som i äldre tid och till viss del även idag stod utanför det etablerade samhället i Skandinavien. Fram till slutet av 1900-talet gick de även under benämningen tattare, norska tatere, en term som idag anses nedsättande och har starka kopplingar till rasbiologiskt grundad diskriminering.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".