1 av 3
Foto: Bertil Ericson/TT.
2 av 3
Inga Jonasson. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
3 av 3
Håkan Jansson. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.

Politisk strid om undersköterskor

Inga Jonasson: Det är förbluffande
1:59 min

Det har blåst upp till politisk strid om undersköterskorna i Jönköpings län.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tycker undersköterskorna i länet halkat efter med fortbildningen och vill nu göra en satsning där. Men majoriteten säger blankt nej och det gör Vänsterpartiets gruppledare Inga Jonasson upprörd.

Jag tycker det är helt förbluffande. Jag trodde verkligen att man skulle komma fram till att man skulle bifalla den här motionen. Istället vänder man och säger att man inte ska särbehandla undersköterskor men det är ju precis det man gör, fast i en negativ bemärkelse.

Högskoleutbildade sköterskor och läkare har goda möjligheter att fortbilda sig och utveckla kompetensen – det är alla politiker eniga om, tycks det.

Men när det kommer till de drygt 1 500 undersköterskor som arbetar inom landstingsvården i Jönköpings län, går meningarna isär.

Vänsterpartiets Inga Jonasson har skrivit en motion där hon kräver en särskild utbildningssatsning på undersköterskorna. Detta eftersom undersökningar visar att de inte alls har samma möjligheter att utvecklas i arbetet, bland annat för att de inte har en högskoleutbildning i grunden.

Men när förslaget nu utretts och behandlats i diverse politiska organ blev det blankt nej till en satsning på undersköterskorna från den borgerliga majroiteten, som styr tillsammans med Miljöpartiet. Att bara satsa på undersköterskor och inte på andra yrkesgrupper blir fel, hävdar landstingsstyrelsens ordförande, moderaten Håkan Jansson.

– Vi ska se till att all landstingspersonal får god och bra utbildning och känner sig behövda och uppskattade i vår verksamhet,. Men att bara peka ut en enda grupp känns inte riktigt bra, säger Jansson.

Debatten om undersköterskornas fortbildning lär gå vidare när landstingsfullmäktige ska debattera frågan senare i veckan. Men blir det ett fortsatt nej får det konsekvenser för patienterna, tror Vänsterpartiet.

– Det kan ju bli brister i hygienen, att patienter inte blir uppmärksammade på samma sätt. Många gånger svårt sjuka patienter och där behövs ju undersköterskorna ännu mer för att se till patientens när behov, säger Jonasson.

Kommentera: Bör man göra en särskild utbildningssatsning på undersköterskorna?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".