1 av 2
Bengt-Olof Davidsson vid sjön Ören. Stående på en liten ö mitt i. Plankan och de två vakarna syns svagt till vänster. Foto: Jakob Hanberger/TV4Nyheterna Jönköping
2 av 2
I räddningsarbetet på Ören användes bland annat en svävare från Visingsö. Arkivbild: Sjöräddningssällskapet.
Ören

Fiskare blev hjältar vid isdrama

3:44 min

Två personer gick igenom isen på sjön Ören utanför Aneby. Två fiskare som fanns i närheten kom till undsättning.

Med hjälp av en sparkstötting kunde fiskarna rädda de nödställda. Båda fördes till sjukhus med ambulans och en av dem, en man, har fått allvarliga skador. Det meddelar landstinget. Kvinnan fick lindriga skador.
– Mannen låg tio meter ut och höll sig i isflak, berättar Bengt-Olof Davidsson, en av fiskarna i P4 Eftermiddag.

Hans kompis gick och hämtade en lång lina och under tiden tröstade Bengt-Olof Davidsson kvinnan och hittade också en bräda som han kastade ut till mannen i vattnet.
– Det löste sig bra.

Det blev alltså stort pådrag på sjön Ören i höjd med Björkenäs i Aneby kommun vid 10-tiden på måndagen. Såväl en räddningshelikopter från Sävebasen utanför Göteborg som en svävare från Visingsö kallades till Ören.

Helikoptern och svävaren fick dock vända. När räddningspersonalen kom fram hade de nödställda redan fått hjälp från andra fiskarna, som alltså kommit fram till dem med hjälp av en sparkstötting.

Innan dess hade de legat i vattnet i runt 15 minuter.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista