1 av 5
Militär bär bort misstänkt ammunition från villan i Värnamo. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
2 av 5
Löjtnant Ola Löfdahl, Ing 2, leder arbetet vid Värnamovillan. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
3 av 5
Militär från Ing 2 hittar gevär i huset i Värnamo. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
4 av 5
Militären har hittat ännu ett gevär i Värnamovillan. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
5 av 5
Björn Dahlbäck, polis som bevakar den avspärrade vapenvillan i Värnamo. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Värnamo

Polisen: Besked om villans vapen på tisdag

Plutonchefen: Blev förvånad när jag kom in i villan
1:39 min

På måndagen kom ett dussintal militärer från regementet Ing 2 i Eksjö till Värnamo. De började att leta igenom det hus fullt med vapen och ammunition som polisen spärrade av före helgen.

Löjtnant Ola Löfdahl leder de 13 militärer som sökte igenom villan i Värnamo. Han säger att han blev förvånad när han kom in i huset över mängden vapen och ammunition.

Vapensamlaren som äger huset har sagt att han tycker att det är ett onödigt stort pådrag med polis och militär. Ola Löfdahl håller inte med:

– Jag vill tro att vi har mest erfarenhet och kompetens vad gäller de här sakerna. Sedan kan vi inte göra det polisiära givetvis.

Polisen Björn Dahlbäck betonar att allmänhetens säkerhet är det viktigaste när huset ska undersökas. Han är imponerad av husägarens vapensamling:

– Det här är en man med mycket stort militärhistoriskt intresse och han har en stor och ansenlig samling. Den ska vi vårda på bästa sätt så att ingenting förfars.

Dahlbäck vill inte idag säga om militären och polisen hittat några farliga vapen i huset. Han lovar att det ska komma besked på tisdag eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista