1 av 2
Telefonerna på betryggande avstånd när Dimitri fikar med sin vän. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
2 av 2
Den smarta mobiltelefonen har kommit i skolåldern. Foto: Leif R Jansson/TT
P4 Eftermiddag

Smarta telefonen sju år: Den gör oss fegare

5:09 min

Under de år som det funnits smarta telefoner har vi ändrat våra vanor och hur vi är. Enligt författaren Micke Darmell har vi blivit fegare och "med telefonen i sovrummet blir det mindre sex".

Det tog några år för den att slå igenom, men sedan visade den sig revolutionera inte bara sättet att ringa. Numera kan många användare inte leva utan den smarta telefonen. 

Det fanns ju en sorts pekskärmar på mobiltelefoner redan 2000, men den 9 januari 2007 presenterade Apples Steve Jobs den allra första iPhonen.

Men riktig fart tog det inte förrän den uppdaterade versionen med 3G-teknik och navigationssystemet GPS släpptes 11 juli 2008, under namnet Iphone 3G.

I dag är över 70 procent av alla mobiler som säljs i Sverige smarta telefoner. De ser olika ut, har skilda tillverkare och har mer eller mindre sofistikerade program. Men alla har samma konsekvens – vi har blivit djupt beroende av dem och de har förändrat vårt sätt att umgås, eller inte umgås.

– Vi kollar - för ofta, även när man är på jobbet, man kollar typ Instagram om man lägger upp en bild, vem gillar, det är hela tiden nånting, säger Jeanette Jäderlund och Vendela Lindström.

I P4 Eftermiddag i dag hörde du Micke Darmell som inledde sin karriär som mötesevangelist inom vården i början av 1980-talet. Sedan dess har han lärt en mängd företag och organisationer att skapa effektivare möten genom att frigöra tid och skapa rutiner. Det är ur det arbetet som insikten om hur den ständiga uppkopplingen påverkar oss har vuxit fram.

– Det skapar en feghet att vi väljer de sammanhang där vi vill vara fysiskt, vi kan välja bort så ofta i dag, jag läste att hälften av alla 18-åringar gjort slut vid texting, till exempel, säger Micke Darmell.

Han ger fler exempel; att det är lättare att mejla eller skicka sms om att man är sjuk istället för att ringa.
– Om vi tar upp telefonen 180 gånger om dan är det inte ett behov utan ett beroende och om vi ta med mobilen till sovrummet så blir det faktiskt mindre sex.

I oktober i fjol utkom hans bok "Uppkopplad eller avkopplad", och en ny upplaga trycks snart. 

Den digitala revolutionen är över. Vi befinner oss nu i en digilog värld, där en del lever mer digitalt än analogt. I snitt tillbringar vi dagligen 17 minuter med våra barn medan genomsnittstiden för Facebook är 75 minuter om dagen.

Kommentera gärna artikeln: Hur har den smarta mobilen förändrat ditt liv? Till det bättre eller sämre eller både och?

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista