Jönköping

Munksjön renare än väntat

2:22 min

Munksjön i centrala Jönköping mår bättre än väntat. Det visar en ny undersökning som presenterades på måndagen.

Länsstyrelsens undersökning visar att Jönköpingsborna utan fara för hälsan, både kan bada i sjön och äta fisk som fångats i den:

Däremot är man en bottenlevande organism så bör man vara ordentligt orolig och inte bosätta sig i Munksjön.

Munksjön i centrala Jönköping är en tillgång men också en sorgebarn. Under många år har sjön fått ta emot mycket miljöfarliga utsläpp. Den som framför allt pekats ut som boven i dramat, är pappersbruket Munksjö AB.

Den nya undersökningen är den mest omfattande som gjorts hittills. Den bekräftar bilden att det finns många farliga gifter i sjön, som tex bly, kvicksilver och PCB. Men den visar också att gifterna håller sig i bottensedimentet och att de inte sprider sig.

Enligt undersökningen råder det även stor syrebrist i botten av sjön men i övrigt är vattenkvaliten ganska bra. Så pass bra att man kan äta fisk som fångats i sjön och även bada.

Emma Willaredt, chef för miljö- och samhällsbyggnadsavdelningen på Länsstyrelsen, tycker att resultatet av undersökningen var bättre än väntat.

Munksjön tillförs fortfarande föroreningar, framför allt från Tabergsån och Simsholmens reningsverk. Undersökningen visar också att Vättern inte påverkas nämnvärt av utsläppen i Munksjön.

Hittills har Munksjö AB pekats ut som skurken i dramat men undersökningen rentvår delvis företaget. Något som platschefen Mats Flood kommenterar så här.

Vår uppfattning är att vi tidigare blivit oförskyllt utpekade som ensamt ansvariga. Det har vi ansett vara helt fel och jag anser att vi får stöd för det i den här utredningen.

Ännu är inget bestämt vad som ska hända med gifterna i Munksjön. Men läget är inte längre akut enligt Emma Willaredt:

– Nu ska länsstyrelsen titta på det här materialet, och göra en bedömning hur vi ska gå vidare. Det normala steget när det gäller förorenade områden, är att nu göra en åtgärdsutredning och titta på möjliga tekniska åtgärder.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.