1 av 3
Kent Enoksson är så missnöjd med kommunens beslut om upphandling att han överväger en JO-anmälning. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
2 av 3
Sven-Olof Kårhammer har valt att behålla sina gamla sotare och är skeptisk till att kommunen tecknat avtal med en ny firma. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
3 av 3
Gottlieb Granberg (M) försvarar beslutet om upphandling med att verksamheten borde konkurrensutsättas. Arkivbild: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Värnamo

Upphandling om sotning upprör

2:13 min

Det pågår något av ett sotningskrig i Värnamo kommun. När kommunen satte ut sotningen på upphandling vann ett företag från Skåne och samarbetet med det lokala sotarföretaget sades upp.

Men det lokala företaget tog då med sig nästan 2 000 av sina gamla kunder.

– Detta är en så förbannat märklig historia så jag vill inte bli inblandad i detta, utan att ha så lite med det andra företaget att göra, säger husägaren Sven-Olof Kårhammer som valt att ansöka om att få ha kvar sina gamla sotare.

Tidigare hade Värnamo kommun ett avtal med Gnosjö-Värnamo Sotning och Ventilation, men efter att de tillsammans med åtta andra kommuner gjorde en upphandling om sotningen så var det ett företag från Skåne som vann den.

Då ville det lokala sotarföretaget ta med sig sina gamla kunder och gjorde ett massutskick till 4 000 hushåll och fick med sig nästan hälften av dem. Det gjorde kommunen missnöjda och räddningstjänsten, som är den myndighet som kan ge tillstånd till andra sotare än den upphandlade, valde att istället låta företaget i Skåne få remissyttrandet.

Något som kommer att ta tid - en förhalning enligt Kent Enoksson, som är platschef på Gnosjö-Värnamo Sotning och Ventilation.

– Jag kan inte begripa att de ska göra ett yttrande av det vi har hållt på med i 14 år. Och det här säger jag inte bara för att försvara något för egen del eller för firman, det här tycker jag är regelvidrigt, säger han.

Det här har alltså skapat en konflikt mellan de lokala sotarna och kommunen. Men räddningstjänsten har inte den behörighet som krävs för att göra ett remissyttrande och att det skulle röra sig om en förhalning stämmer inte, enligt Gottlieb Granberg som är ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

– Nej det är ingen förhalning, utan tvärtom. I en nämndfråga på onsdagen ska vi försöka tillsätta resurser för att skynda på det mer än vad som är brukligt. Vi är jättenöjda med de lokala sotarna, de har gjort arbetet jättebra. Men man kan tycka att det är fel att vi ändå inte konkurrensutsätter det, alltså frågar någon annan om det är rätt pris och rätt kvalitet. Det är det vi nu har gjort och vi har sänkt sotningen från 411 till 349 kronor.

Hur har ni tacklat det här nu?

– Vi har haft kontakt med politiker, men vi kommer ingen vart med det här. Vi överväger att JO-anmäla kommunen helt enkelt, säger Kent Enoksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista