Fredrik Sargren. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Jönköpings län

Landstinget först i landet med att vårda via internet

1:57 min

Allt mer av vården i länet flyttar nu ut i våra datorer och mobiltelefoner. Du kan redan boka tid via nätet och nu ska du också kunna få behandling den vägen.

 

– Det handlar om att man ska ha möjlighet att sköta ärenden själv hemma på tider när det passar en själv och inte bara vården har öppet och det handlar också om att man ska bli mer delaktig, säger Fredrik Sargren, utvecklingsledare vid landstinget.

Nu lanserar landstinget i länet tidsbokningar via nätet på bred front, något man tidigare haft vid vårdcentralerna men nu även inför på sjukhusen.

Under året ska hela vården in i systemet där patienten själv kan välja den tid som passar men även boka om via dator och mobiltelefon.

Men inte nog med det. Nu kommer allt mer av sjukvården att flytta ut i våra datorer. Det handlar om provsvar som man får i datorn istället för i brevlådan, prover man tar själv hemma istället för att besöka sjukvården och rådgivning via internet.

Det finns stora pengar att spara på vård via nätet. Att göra ett klamydiatest hemma och skicka in istället för att besöka vården skulle kunna spara över 40 miljoner kronor för vården i landet. Ju mer invånarna gör själva, desto mindre behöver personalen göra.

Men nu ska landstinget gå ännu längre än bara tidsbokningar och provsvar. Nu ska du även kunna få behandling via nätet.

Tillsammans med Stockholm och Östergötland är landstinget först ut i landet i ett nytt pilotprojekt till hösten där vårdcentralerna ska erbjuda terapi via nätet och sin mobiltelefon mot till exempel lättare former av depression, fobier och sömnsvårigheter.
– Då kan detta vara ett bra komplement och det kan vara så att vi kan bryta exempelvis en depression tidigare.

Kommentera gärna artikeln: Vad är bra och dåligt med vård via internet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista