Håkan Jansson, landstingsstyrelsens ordförande, gick till attack mot danska staten på dagens fullmäktige. Arkivfoto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
DSB och Krösatågen

Landstingsrådet: Danskarna blåste oss

Danska staten får nu svidande kritik av landstingets högste politiker för hur statliga DSB hanterade konkursen kring Krösatågen i länet.
– Danskarna blåste oss, dundrar Håkan Jansson (M). 

– Den danska staten har genom ett dotterbolag gått in och dumpat priserna i Sverige och sedan tar man inte ansvar. Det är alltså en av våra grann-nationer som blåst oss, säger Håkan Jansson.

Danska staten äger ju DSB som genom ett dotterbolag tog över Krösatågen i länet. Men ekonomin gick inte ihop sig och till slut tvingades dotterbolaget i kasta in handduken.

Men inte nog med det. Efter en juridisk tvist om avtalet visade det sig att det var landstingets skattebetalare som fick stå för omkring 20 miljoner kronor av dotterbolagets förluster. Detta efter en dom i skiljenämnden.

Den dåliga affären, som P4 Jönköping kunde avslöja i början av året, debatterades i landstingsfullmäktige på tisdagseftermiddagen och där var landstingsstyrelsens ordförande och landstingets mäktigaste politiker mycket kritisk.

– När vi ser hur Vattenfall till exempel gör affärer utomlands så har svenska staten den fördelen att dom städar upp efter sig. Jag tycker det är bedrövligt och oförskämt av ett av våra grannländer att hantera det så här. De tar inte sitt sociala ansvar eller företagsansvar. Det är bedrövligt!

Debatten kom sedan att handla om det är lämpligt eller inte att lägga ut kollektivtrafiken i länet på anbud och nya landstingsrådet Carina Ödebrink (S), menade att man borde fundera över det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista