Motorsågsinstruktören Per Johansson. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.

Motorsågskörkort ska förhindra olyckor

5:17 min

Varje år dör flera personer och tusentals skadas när de jobbar med motor- eller röjsåg i skogen. Men med mer kunskap kan det undvikas.

– Det är ju väldigt liten kraft i en sådan liten maskin, så om man inte hanterar den rätt kan det hända mycket, säger Per Johansson som är motorsågsinstruktör i Vetlanda.

För bara drygt en och en halv vecka sedan avled en äldre man i Landsbro när han fällde träd och den typen av olyckor är inte särskilt ovanliga. I Sverige dör ett flertal personer varje år när de jobbar i skogen med motor- och röjsågar, medan tusentals skadas. För ett tag sedan fick Arbetsmiljöverket nog och skärpte reglerna för användning av redskapen, så inom kort måste de som använder motorsågar i jobbet ha ett körkort för att få göra det. Därför utbildas nu ett sjuttiotal kommunanställda i skogen bakom vattentornet i Vetlanda.

– Många som har sågat tidigare är självlärda, men nu ska vi lära ut ett kontrollerat sätt att fälla träd på, där man tänker på alla säkerhetsaspekter, säger Per Johansson.

Tror du att olyckorna kommer att minska nu?

– Det är min stora förhoppning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista