Hilbert Björkdahl och Inger Littberger Caisou-Rosseau. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
P4 Eftermiddag

Så var det att byta kön på 1800-talet

Litteraturdocenten: Therese kände tidigt att hon ville bära byxor
9:53 min

1808 föddes adliga flickan Therese Bruce. 77 år senare dog Therese - som då hette Andreas. Den 200 år gamla könsbyteshistorian har nu blivit bok.

Lovisa Isabelle Charlotte Therese Bruce - det var namnet flickan fick 1808. Men hon blev alltså en man som tog namnet Andreas Edvard Bruce.

Den 200 år gamla könsbyteshistorian finns väl bevarad tack vare handskrivna anteckningar som Inger Littberger Caisou-Rosseau, litteraturdocent från Sävsjö, och Hilbert Björkdahl, estradör, Björköby, och barnbarns barnbarn till Andreas Bruce fördjupat sig i och gjort en bok av.

Den handlar alltså om Therese som redan som tonåring deklarerar att hon inte kan leva om hon inte får leva sitt liv som man. Omgivningen gör motstånd och Therese försöker fly. Då ger fadern med sig.
– Hon bytte kön i 16-årsåldern och sedan blev det viktigt att leva som en man, klä sig som en man och uppträda som en man, berättar Inger Littberger Caisou-Rosseau.

Therese blir Andreas Bruce 1825 och skriver som äldre ner berättelsen om sitt liv och detta unika dokument publiceras nu för första gången.
– Och nu ska vi göra pjäs också, berättar Hilbert Björkdahl.

I kväll klockan 18 berättar författarna om Therese Andreas Bruce på Jönköpings Stadsbibliotek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".