Håkan Sandgren (S). Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Sjukvård

Cancerpatienter behandlas för sent

1:07 min

De allra flesta cancerpatienter får vänta betydligt längre på att få behandling än de fyra veckor som är landstingets mål.

Bara mellan 30 och 40 procent av patienterna i Jönköpings län får börja sin behandling inom fyra veckor som är landstingets mål. Det här är alldeles för dåligt resultat, ansåg socialdemokratiske landstingspolitikern Håkan Sandgren när landstingsfullmäktige i dag debatterade frågan.
– Det är långa väntetider när man vet att jag har en mycket mycket allvarlig sjukdom, det måste vara en fruktansvärd tid.

Socialdemokraternas Håkan Sandgren, från Lekeryd utanför Huskvarna, var på dagens fullmäktige alltså kritisk till att allt för många cancerpatienter får vänta länge tills deras behandling startar.

I vissa sammanhang kan det handla om liv och död

Men kristdemokratiska landstingsrådet Mia Frisk, vars parti styr i landstinget med övriga borgerliga partierna och miljöpartiet, menade att det ändå går åt rätt håll. Med undantag för lungcancerpatienterna så kortas tiderna nu undan för undan.
– Det sker jättemycket och det här är något som är väldigt prioriterat.

Cancer i världen

 Cancer är den vanligaste dödsorsaken i världen.  År 2030 kommer 21,6 miljoner årligen att drabbas av cancer, jämfört med 14 miljoner år 2012.  Bland kvinnor är det vanligast att cancern drabbar bröst (25,2 procent).  Bland män är cancer i lungorna vanligast (16,7 procent). 60 procent av cancerfallen och 70 procent av dödsfallen inträffar i Afrika, Asien samt Central- och Sydamerika.  Hälften av cancerfallen skulle kunna undvikas genom tidig upptäckt, behandling och förebyggande arbete.  Förebyggande är bland annat vaccin mot hepatit B och HPV, uppmuntra till fysisk aktivitet och motverka övervikt, samt tuffare anti-tobakskampanjer.

  Källa: WHO (TT) 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista