Tomas Kroksmark, professor i pedagogik och lärare vid Högskolan i Jönköping. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio.

Högskolan: Professor fälls för fusk

En smärre skandal har rullats upp på Högskolan i Jönköping.

Detta sedan det visat sig att Tomas Kroksmark, känd pedagogikprofessor och ett av skolans tyngsta namn, fällts för fusk. Kroksmark publicerade i sin egen tidskrift Didaktisk pedagogik en text om datorspelens pedagogik.

Texten blev ifrågasatt av forskaren Jonas Linderoth vid Universitetet i Göteborg och Kroksmark hävdade då att den var vetenskapligt granskad, men det var den inte och nu har Högskolans oredlighetsnämnd fällt Kroksmark.

Tomas Kroksmark har agerat vetenskapligt oredligt i samband med att publiceringarna i Didaktisk Tidskrift av artikeln Den sofistikerade instruktionen – datorspelens pedagogik då den utges för att varit granskad av ett redaktionsråd, trots att sådan granskning faktiskt inte skett, skriver man i beslutet.

Samtidigt skriver man i beslutet att risken för fortsatt oredlighet är liten och därför avslutar man ärendet, och det renderar alltså inte Kroksmark någon ytterligare reprimand.

- Jag får ta detta på allvar, men jag tycker jag blivit hårt dömd, säger Tomas Kroksmark till Jönköpings-Posten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista