SKL: Gapet mellan politiker och medborgare växer

Hans-Göran Johansson: Viktigt att analyser vad det betyder
1:29 min

Gapet mellan förtroendevalda och medborgarna i våra kommuner blir allt större.

Gapet mellan politiker och medborgare konstateras i rapporten "Kommunens kvalitet i korthet" som Sveriges kommuner och landsting gör varje år.

Värnamo kommun är en av kommunerna i Jönköpings län som har valt att vara med i undersökning.

– Jag är väldigt nöjd med att få reda på både det vi är bra på och det vi är mindre bra på, säger Hans-Göran Johansson (C) som är kommunstyrelsens ordförande.

Det finns både positiva och mer negativa siffror för Värnamo kommun i SKL:s kvalitetsundersökning. Det som kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson gärna lyfter fram är bland annat att 96 procent av föräldrarna, som står i barnomsorgskö har en förskoleplats på det datum de önskar.

I Jönköpings län är ungefär hälften av kommunerna med i undersökningen och bara Habo kommun är bättre än Värnamo kommun då alla föräldrar hinner få plats till önskat datum. Men när det gäller hur tillgänglig kommunen är för medborgarna ser det inte så ljust ut. Över 30 procent tycker inte att de har fått ett gott bemötande när de har ringt till kommunen. 

I hela Sverige ser utvecklingen ungefär likadan ut - glappen blir större mellan politiker och medborgare. I Värnamo har kommunstyrelsen reagerat.

– Det mest konkreta vi gör är att vi infört medborgarförslag, det gjorde vi 1 januari. Vi inför något som vi kallar medborgardialog två gånger om året där vi ska diskutera samhällsutvecklingsfrågor med medborgarna, inte i kommunhuset utan ute på plats, säger Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".