P4 Eftermiddag

Missnöje med SD skapar nytt parti

4:01 min

Ett 30-tal personer från hela landet samlades i Jönköping i söndags och bildades Framstegspartiet - ett utbrytarparti som till största delen består av missnöjda före detta Sverigedemokrater.

En del av dem har uteslutits från Sverigedemokraterna. 

Partistyrelsen är ännu så länge hemlig, men Gunnar Ek från Jönköping är talesperson, och han berättar att deras politik liknar Sverigedemokraternas, men att Framstegspartiet kommer att fokusera mest på pensionärerna.

– Pensionärernas sak är det viktigaste syfte vi har med det här partiet. Att pensionärerna ska kunna få en rejäl pension och kunna leva på den pension de får. Det är ingen som tar upp pensionärernas frågor idag, säger Gunnar Ek.

Vilka personer som sitter på de ledande posterna är alltså än så länge hemligt, men de kommer att presenteras senare och det är namn som kommer att förvåna, säger Gunnar Ek och berättar att det är personer som suttit på ledande poster inom Sverigedemokraterna.

Ert namn, Framstegspartiet - finns det några kopplingar med danska Fremskridtspartiet?

– Nej, inte än.

Inte än?

– Ja, det finns ju saker vi inte kan ta upp än.

Har ni några fler frågor än pensionärsfrågan?

– Långtradarchaufförerna som kör i Sverige, sjukvården och skolorna. 

Hur ställer ni er i invandringsfrågan, som är SD:s profilfråga?

– Idag har inte Sverige möjlighet att ta emot fler. Det finns ju inte bostäder till dem, finns det bostäder så kan man ta hit hur många som helst, men vi har ju varken bostäder eller arbeten. Vi har ju svårt att ta vara på våra egna. Det är oansvarigt av de politiker som sitter idag, säger Gunnar Ek - som "på sätt och vis" vill stoppa invandringen helt. Han vill dock inte placera det nya partiet på en höger-vänsterskala.

– Vi är ett mitt-parti. 

Att man bryter sig ur Sverigedemokraterna beror enligt Gunnar Ek på ett missnöje.

– Det är ett missnöje naturligtvis med partistyrelsen. Självklart. Det styrs helt centralt, är det någon som inte passar in i systemet sparkas den väck. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista