Förstagångsväljare. Foto: Sören Andersson/TT.
Jönköping

Så ska de få fler unga att rösta

Ungdomsstyrelsen: Måste höja rösterna på ungdomarna
1:47 min

– De har inte informerat oss i skolan och inte engagerat oss över huvud taget. José, 18 år, är en av många unga som är osäkra på om man ska rösta i år. 

För få förstagångsväljare är engagerade nog för att gå och rösta i årets val. Det vill Jönköpings kommun, tillsammans med Ungdomsstyrelsen, ändra på. Idag träffades personer från olika verksamheter i kommunen för att komma fram till vad som krävs för att engagera de unga väljarna.

José Lundgren står med några av sina klasskompisar utanför en skola i Jönköping och ingen av dem är riktigt övertygad om varför det är så viktigt att gå och rösta. För att få fler unga att engageras i årets val - som ju är supervalår där man ska välja parti till både kommuner, landsting och riksdag men också till Europaparlamentet - träffades idag olika intressen i kommunen. Där fanns exempelvis skola, föreningar och politiker för att komma på hur man kan engagera fler här unga att rösta. Åsa Gunvén Från Ungdomsstyrelsen föreläste.

Det handlar inte om att göra stora projekt eller stora konferenser utan det handlar om små insatser där man bara höjer rösterna på ungdomar eller synliggör barnen. Alla ska vara med på tåget från början, sedan kan man hoppa av om man vill.

Det kan handla om att sätta upp en affisch på ett café eller bjuda in politiker till fritidsgårdar och på andra kreativa sätt väcka viljan att vara med och påverka hos de unga. Men intresset att delta på seminariet har varit svalt hos andra kommuner i Jönköpings län. När Jönköpings kommun bokade in seminariet bjöd man in alla kommuner att delta - och fick napp av en, Gislaveds kommun. Eva Tallvid arbetar på Fritid Jönköping.

– När Ungdomsstyrelsen kommer ut och erbjuder den här typen av utbildning kan jag tycka att det skulle vara lätt att bara tacka ja. Lite tråkigt är det att det inte är fler. 

Jag kommer rösta. Jag tror det är ganska viktigt att rösta, säger Michael Adam som ska rösta för första gången i år.

Hur mycket har skolan bidragit till det?

– Inget alls faktiskt, vi har inte tagit upp det någonting i skolan, säger Michael Adam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".