Per Malm på landstingets vårdvalsenhet. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Jönköpings län

Huvudman bakom hårt kritiserat bolag jobbar kvar

Per Malm: Det är dåligt och inte korrekt av dem
2:08 min

En av huvudmännen bakom Familjeläkarnas hårt kritiserade vårdcentraler i länet, tycks fortfarande vara aktiv. Trots löften till landstinget att han ska sluta så finns han med i det nya bolaget.

Med hjälp av påhittade affärer, kontantuttag och pengar som förts utomlands, har Familjeläkarnas ägare, som drivit vårdcentraler i Gislaved, Anderstorp, Smålandsstenar och Mullsjö, fuskat undan skattebelopp för miljoner. Efter Sveriges Radios avslöjande har landstingets gjort klart att man inte vill ha med Familjeläkarnas ägare att göra längre. Det slutade med att Familjeläkarna såldes till ett nytt vårdbolag som kallar sig Hälsoteamet i Småland som sedan årsskiftet driver de fyra vårdcentralerna vidare.

Därmed hoppades landstingsledningen att man gjort sig av med huvudmännen bakom Familjeläkarna. Men nu kommer tecken på att en av hjärnorna och huvudmännen bakom Familjeläkarnas affärer, fortfarande agerar. P4 Jönköping har läst ett mejl som gått till landstingsföreträdare som gäller förhandlingar om att ta över personalen. Mejlet kommer från det nya bolaget Hälsoteamet i Småland, men är undertecknat av en av huvudmännen bakom Familjeläkarna.

Och det här har fått landstinget att agera mot de nya ägarna

– VI har skickat tydliga signaler om att vi inte vill se de gamla ägarna eller deras närmaste som representanter i det nya bolaget, säger Per Malm på landstingets Primärvårdsenhet.

Hälsoteamets ägare, som tagit över Familjeläkarnas vårdcentraler, heter Staffan Torenfält, läkare från Jönköping. Han förnekar att en av Familjeläkarnas gamla huvudmän jobbar hos honom. Att personen skrivit under mejl i Hälsoteamets namn är bara ett misstag, hävdar Staffan Torenfält

– Han jobbar inte kvar, säg att han städar ur sina grejor. Han gör lite grejor men han är inte anställd av oss.

Även om landstinget inte har några juridiska möjligheter att påverka vilka Hälsoteamet anställer, kommer man nu att följa frågan.

– Vi kommer att kontrollera detta fortlöpande, säger Per Malm på landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".