1 av 4
Lokalen det brann i blev helt förstörd. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
2 av 4
Peter Lindström, utbildningsdirektör. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
3 av 4
Räddningstjänsten är fortfarande kvar på Ekhagsskolan efter morgonens brand. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
4 av 4
Räddningstjänsten fick ett automatiskt brandlarm från skolan. Foto: Anna-Karin Hedén/SvT
Jönköping

Barnens fritids totalförstördes i skolbrand

Peter Lindström: Det blir en omfattande renovering
1:23 min

Det började brinna i fritidsbyggnaden på Ekhagsskolan i Jönköping strax före klockan sju i morse. Inga barn fanns i lokalen, men deras fritids totalförstördes.

Först kom ett automatlarm om brand på Ekhagsskolan. Det visade sig vara ett skarpt larm, och det brann i ett förrådsutrymme i fritidsbyggnaden och lågor slog ut genom fönstren när räddningstjänsten kom dit. 

15 man från räddningstjänsterna i Huskvarna och Jönköping släckte branden. Sex fritidsbarn som vistades i andra lokaler i byggnaden fick evakueras, och nu får de stöd av kommunen.

– Vi möter barnens och personalens frågor, och de är chockade förstås och behöver få prata om detta, säger utbildningsdirektör Peter Lindström.

Branden verkar ha startat under tiden som barn och personal fanns på skolan.
– Personalen var inne i rummet på morgonen utan att upptäcka något onormalt, och en stund senare upptäcktes branden, säger Peter Lindström.

Skolans idrottshall, som ligger en våning upp i samma byggnad, är rökskadad och måste saneras. I värsta fall kan det dröja en vecka innan den kan användas igen, men skolans övriga verksamhet ska inte påverkas. Skadorna i fritidshemmet är däremot omfattande.

– Det blir nog ett omfattande renoveringsarbete, säger Peter Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".