Racingföraren Niclas Jönsson är hemma i Bankeryd på besök. Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio
P4 Morgon

Niclas Jönsson - mer än bara racing

10 min

En lång karriär har gjort honom till en legendar inom racingvärlden. Men Niclas "Nic" Jönssons kunskaper har gjort honom till ett eftertraktat namn, även utanför banan.

Niclas Jönsson, ursprungligen från Bankeryd men numera bosatt i Atlanta, är mer än bara en stjärna på racingbanan. I över 20 år har han slagits om placeringar med andra förare på racingbanor runt om i världen, och hans erfarenhet och kunskaper inom motorsporten har öppnat andra dörrar.

- Jag gör väldigt mycket tester och utvecklingsjobb åt fabriker, berättar Niclas i P4 Morgon. Allt du ser på vanliga gatubilar tre till fem år senare. Bromssystem, stötdämpare, motorer. Mycket av det tekniska vi ser på dagens bilar.

De senaste åren har han kört för Ferrari runt i om världen, men i år blir fokus på USA.

- Det har blivit ett jobb, och det jobb som jag gillar mest.

Förr eller senare är dock karriären över och Niclas får luta sig tillbaka på sina andra projekt. Men inte riktigt än, hoppas han.

- Så länge jag kan vara med och vinna, och vi vinner ju race varje år, så det motiverar mig. Så förhoppningsvis ett par, tre år till, sen får vi se om vi hänger upp hjälmen på hyllan och låter min lille son börja åka gokart istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista