1 av 2
Inger Roos. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Mia Frisk (KD). Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Landstinget

De vill att fler ska få medicin mot blodproppar

1:55 min

Jönköpings län hör till de län som skriver ut minst proppförebyggande läkemedel. Det vill flera patientföreningar ändra på.

Jönköpings län är bland de sämsta i landet på att skriva ut proppförebyggande läkemedel för de som är i riskzonen för att få en stroke.

Därför träffar Riksförbundet HjärtLung landstingspolitiker från vårt län - för att diskutera hur det kan bli bättre. Kerstin Klasson i Jönköping har själv fått en stroke.
– Det ger ett mer problematiskt liv på många sätt.

Så Kerstin Klasson som är ordförande i Södra Vätterbygdens strokeförening och själv drabbad av sjukdomen välkomnar att Riksförbundet HjärtLung för sjunde året träffar landstingspolitikerna.

För Jönköpings län är en av de fem sämsta länen när det gäller att skriva ut proppförebyggande läkemedel för de patienter som har haft stroke eller riskerar att få en på grund av hjärtproblem.

Man vet att 7 600 personer har hjärtflimmer i vårt län, men bara 3 190 av dem får proppförebyggande - inte ens hälften.
– Det är naturligtvis inte bra för de patienterna, de kan ju bli sjuka igen, säger Inger Roos, förbundsordförande i HjärtLung.

Men trots att det här är sjunde året som förbundet träffar landstingspolitikerna känner de att vården inte har förbättras. Men enligt Mia Frisk som är kristdemokratiskt landstingsråd så har man kommit långt med tidigt vård för de som får hjärtinfarkt utanför sjukhusen, där ligger länet fjärde bäst i landet.

Men hon är medveten om att det skrivs ut för lite proppförebyggande läkemedel, men har inget bra svar på varför.
– Det är en fråga som borde ställas till läkarna.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista