På lördag invigs tehuset i Jönköping. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.

Här kan kvinnor som utsatts för hedersvåld träffas

5:17 min

En oas för kvinnor som utsätts för hedersvåld. Så beskrivs Tehuset som snart öppnar i Jönköping.

– Jag höll tal i Jönköping för ett tag sedan och efter det hörde många kvinnor av sig och frågade om vi inte kunde bygga ett tehus i Jönköping. Det har vi gjort nu, säger Soheila Fors från föreningen Khatoon som ligger bakom satsningen.

Soheila Fors flydde från Iran till Karlskoga i början av 90-talet. Hon utsattes under många år för hedersvåld, men lyckades göra sig fri från det och startade kort därefter den idella föreningen Khatoon, som jobbar med att hjälpa kvinnor som lever under hedersförtryck. En del i det arbetet har varit att starta två tehus, ett i Karlskoga och ett i Karlstad, där dessa kvinnor kan mötas. Kvinnornas män låter dem nämligen sällan vistas på platser där det finns andra män och därför är endast kvinnor tillåtna i tehusen. Målet har varit att lyfta dessa kvinnor ur deras isolerade tillvaro och hjälpa dem att skaffa ett socialt nätverk och sysselsättning.

– Det har gått fantastisk bra. Många som varit deprimerade har slutat med sina mediciner. Många har lärt sig svenska och många har fått arbete, säger Soheila Fors.

Flera kommuner har visat intresse, men föreningen har valt att öppna sitt tredje tehus i just Jönköping.

– Det finns ett stort behov i Jönköping och dessutom många eldsjälar som kan tänka sig att jobba med det här ideellt, säger Soheila Fors.

Männen har ju problem med att kvinnorna träffar andra män. Böjer ni er då inte för de här männens vilja när ni skapar en mötesplats för bara kvinnor?

– Jag kallar tehuset för en trojansk häst. Det här är ett sätt att dra ut de här kvinnorna och sedan blir många av dem så starka att de vill fortsätta lära sig saker och jobba. De blir självständiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista