1 av 3
Mikael Wik vid sin fjärrvärmepanna på Adelövs gård. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
2 av 3
Hela Adelövs by förses numera med värme från Mikael Wiks vedpanna. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
3 av 3
Adelövs kyrka värms sedan förra året upp med fjärrvärme som produceras på Adelövs gård. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Tranås

Adelöv fjärrvärmeförebild på export

2:13 min

Hur ska vi producera energi i framtiden? Svaret på den frågan finns kanske i Adelöv utanför Tranås. LRF har nämligen utsett Adelövs gård till ett så kallat framtidsföretag.

På gården tillverkas såväl egen el som egen fjärrvärme. Och med hjälp av EU-pengar ska nu erfarenheterna spridas över landet.

–  Det jag ville med den här pannan var att här på gården kunna omsätta den egna skogen med enkla grejor, berättar Mikael Wik som driver gården och stolt visar upp den jättestora vedpannan som producerar fjärrvärmen.
– Här lägger vi in stockar, två-tre kubikmeter fast ved. Efter två dagar när man öppnar finns inget kvar. Det är lite imponerande.

Vedpannan är gigantisk. Och vedboden som ligger mitt emot är som en mindre lagerlokal. Där ligger hela stockar som väntar på att eldas upp.

Mikael Wik har satsat på energiproduktion. Förutom vedpannan köpte han för några år sen ett vindkraftverk på Blocket, så numera är han självförsörjande även på elenergi. Mikael Wik tror stenhårt på kombinationen vanligt lantbruk och energiproduktion, det ger ytterligare en inkomst till företaget. Och han får nu medhåll från LRF som valt ut Mikaels gård till ett av 25 så kallade framtidsföretag, det vill säga goda exempel på hur lantbruk kan utvecklas.

Värmen från den stora pannan värmer upp samtliga bostadshus på gården, plus både kyrka och församlingslokal.

– Första året värmde vi våra egna hus på gården, år två också församlingshem med dagis och förra året så hängde vi på den stora kyrkan, så i dag kör vi ut lika mycket värme som vi själva förbrukar, berättar Mikael Wik.
– Man kan alltså värma hela lilla Adelövs by med den här pannan.

Tjänar du några pengar på det här?

– Jag har ju teckning för mina kostnader och gör en bra affär. Jag förädlar upp mitt virke från skogen, som jag kanske inte skulle fått så bra betalt för annars, samtidigt som kyrkan fick en billig investering i installationen och ett bra pris på värmen också.

Han tror att det i framtiden kan bli vanligare med egen energiförsörjning på landsbygden.

– Många måste se om sin energiförsörjning på gårdarna, för vi förbrukar mycket energi och mer blir det med all teknik som är i dag. Allt som man kan göra själv är väldigt mycket värt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista