1 av 6
Johan Ahlström blev den lyckliga vinnaren. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
2 av 6
Håkan Eng kämpar i finalen. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
3 av 6
Håkan Eng och John Ahlström möts i finalen. Henrik Gustavsson var kommentator och Dan Segersson kör hårt som domare. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
4 av 6
Vinnaren Johan Ahlström tillsammans med silvermedaljören Håkan Eng och Jimmy Wigell som slutade på en fjärdeplats. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
5 av 6
Precis som alla matcher övervakades semifinalen mellan Jimmy Wigell och Håkan Eng av domare Dan Segersson, . Foto: Simon Strömberg/Sveriges Radio.
6 av 6
Albin Blomqvist och John Ahlström slogs om en finalplats i den första semifinalen. Dan kollar så att ingen bryter mot reglerna. Foto: Simon Strömberg/Sveriges Radio.
För-OS

John tog hem sista OS-guldet!

6:53 min

Det blev en dramatisk final i OS-hockeyn - en match som avgjordes via straffar. Slutligen var det John Ahlström som stod som segrare och tilldelades det sista OS-guldet.

Håkan Eng (Gävle) och John Ahlström (Blåvitt) möttes i final OS-hockeyn efter att ha tagit sig igenom semifinalerna tämligen enkelt. Finalen skulle bli desto jämnare. Ahlström tog ledningen med 2-0 och såg ut att vinna komfortabelt, men Eng både reducerade och kvitterade innan slutsignalen ljöd.

En mållös och 45 sekunder lång sudden death följde, innan matchen slutligen avgjordes via straffar. Ahlström hade bäst kontroll på nerverna, satt en av sina två straffar och tog hem OS-hockeyn.

- Man är mållös efter en sådan final, säger en lyrisk guldmedaljör till P4 Morgon. Vad brukar man säga? Det känns helt fantastiskt.

- Jag satte mina chanser. Jag fick lägena och satte dem.

Eng gick in i turneringen som favorit, men verkade inte allt för nedslagen efter finalförlusten.

- Det var en klassisk match, konstaterar Eng tappert.

- Du (John) hade en sån tajming på dina finter och jag saknar det helt.

- På min fint, påpekar John.

Eng berättade också att en finalplats var målet, eftersom det skulle säkra en seger för Gävle i medaljligan. Dock blev det en delad förstaplats, då Albin Blomqvist (Öster) körde över Jimmy Wigell (Huskvarna) och spelade hem bronset åt Öster.

- Det var lite luckor i försvaret och vi lyckades stänka in fyra stycken rätt snabbt.

4-0 slutade bronsmatchen. Totalt vinner Gävle och Öster medaljligan med ett silver och ett brons vardera. Här ser du hela tabellen efter att För-OS nu är över:

Medaljligan

Gävle, 0+1+1
Öster, 0+1+1
Blåvitt, 1+0+0
Vetlanda, 1+0+0
Huskvarna, 1+0+0
Bankeryd, 1+0+0
Vaxholm, 0+1+0
Månsarp, 0+1+0
Gislaved, 0+0+1
Skärstad, 0+0+1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista