Eksjö kommun är för femte gången med på mässan i Holland för att skaffa nya invånare. Arkivbild: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Fler holländare ska lockas hit

1:54 min

Intresset bland holländare att bosätta sig i Jönköpings län är stort. Och nu ska det bli ännu större.

På den stora emigrantmässan i Utrecht i Holland i helgen ska Regionförbundet och kommunerna i Jönköpings län försöka locka ännu fler att bosätta sig i deras område.
– De som kommer på de här mässorna är definitivt inga som bara släntrar in utan de är väldigt motiverade, har redan gått på svenskakurser och besökt länet och landet.

Det är sjunde året i rad som Jönköpings län och Regionförbundet finns representerade på den stora emigrantmässan i Holland, och för Eksjös del är det femte året man är med.

Syftet är att locka driftiga holländare att bosätta sig i länet. Helst i de kommuner som har stora problem med befolkningsutvecklingen.

De man försöker locka är entreprenörer av olika slag som kan ta med sig sitt företag eller starta nytt när man väl flyttat till länet. Men man söker även personer med It-kompetens, sjukvårdspersonal och ingenjörer.

De två första åren Eksjö deltog på mässan lyckades man locka tolv holländska familjer att bosätta sig i kommunen.

Det som lockar i vårt län är naturen och allt utrymme, säger Markus Axelsson. Holländare bor väldigt tätt. Dessutom spelar klimatförändringarna stor roll. Många holländare är oroliga vad som kan hända när isarna smälter och havet börjar stiga.
– De tittar på längre sikt, 50, 100 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista