Brand på Höglandet. Arkivbild: Tobias Marbenius
Höglandet

Brandmän kräver bättre utrustning

1:38 min

Brandmännen i Eksjö är på total kollisionskurs med den egna ledningen. Och fortfarande väntar de på att kommunen ska vidta en lång rad åtgärder.

I höstas gick det så långt att huvudskyddsombudet på räddningstjänsten i Eksjö stoppade arbetet i tre timmar - av säkerhetsskäl.

– Vi hade undermålig personlig utrustning; larmställ, hjälmar, stövlar, handskar, säger Josef Ward, huvudskyddsombud på räddningstjänsten i Eksjö.

Larmställen de haft varit trasiga, hjälmarna gamla och underställen mögliga.

Sedan det första larmet från brandmännen i Eksjö så har en del av skyddsutrustningen bytts ut, men fortfarande finns det  misstro från brandmännens sida. Framförallt handlar det om att de känner att ingen lyssnar på dem.

Efter ett besök som Arbetsmiljöverket gjort på räddningstjänsten i Eksjö så ska kommunen också vidta flera åtgärder, konstaterar samhällsbyggnadschefen Paul Hultberg.
– Redovisa hur samverkan går till och ta fram skriftliga rutiner för hantering av skydds- och arbetsutrustning och tydliggöra ansvarsfördelningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista