Arkivbild: Bertil Ericson/TT
Sjukvård

Nya fall av misstänkt diagnosfusk

Misstankarna om att vårdcentraler fuskar med diagnoser på sina patienter för att få mer i ersättning av landstingen, sprider sig nu över landet.

I Skåne har fyra vårdcentraler nyligen varnats för felaktigt satta diagnoser, rapporterar SR Malmöhus. Två av vårdcentralerna anmäls dessutom till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Det misstänkta fusket i Skåne upptäcktes efter granskning av vårdcentralernas journaler, något som landstinget i Jönköpings län vägrat göra.

Det var i våras som P4 Jönköping kunde avslöja att länets vårdcentraler kunde få mer i ersättning ju fler diagnoser de satte, allt enligt ett manipulerbart ersättningssystem som nu alltså kritiseras även i Skåne.

Det är oklart hur många patienter som fått felaktiga diagnoser i Skåne. Men det är något som inte stämmer, menar Magnus Kåregård, medicinsk rådgivare i Region Skåne.
– Vi saknar belägg för diagnoser som är satta. De kan ju finnas, men det saknas antingen utredning eller dokumentation, bland annat när det rör fall av kroniska sjukdomar som hjärtsvikt och kronisk obstruktiv lungsjukdom.

Skåne är ett av runt tio landsting som använder det omdiskuterade ersättningssystemet ACG. Vårdcentralerna ersätts utifrån hur sjuka de listade patienterna är.

Även tidigare granskningar i Jönköpings läns landsting, som också har ACG, har väckt misstanke om fusk.

Nu ska Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ta reda på hur stor risken för fusk verkligen är.
– Vi har ett uppdrag och har precis börjat se över systemet för att se om det behöver valideras, säger Åsa Himmelsköld, sektionschef för hälso- och sjukvård på SKL.

Region Skåne vill inte kommentera huruvida vårdcentralerna satt diagnoser på grund av ekonomisk vinning. En av de varnade vårdcentralerna förnekar fusk. – Nej, ingen här sätter diagnoser med vinstsyfte. Nu vill jag veta vad vi har gjort fel, så att vi kan göra något åt det, säger vårdcentralchef Camilla Nilsson på Läkarhuset Roslunda i Ängelholm till TT.

 

Peter Jernberg/Sveriges Radio
Anna K Eriksson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista