Rune Backlund, centerpartistiskt landstingsråd, beklagar att hälften av ungdomsförbunden slarvat med bidragsansökningarna. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Länet

Ungdomsförbund utan bidrag efter slarv

Rune Backlund (C): Kan inte bara dela ut pengar hur som helst
1:47 min

Hälften av länets politiska ungdomsförbund blir i år snuvade på hela sitt verksamhetsbidrag från landstinget. Orsaken är för dåliga underlag, i vissa fall inskickade för sent.

Landstinget har därför nekat flera ungdomsförbund bidrag.

– Vi kan ju inte bara dela ut pengar hur som helst. Det måste finnas ett underlag som visar att man också ska göra någonting för pengarna, säger landstingsrådet Rune Backlund (C).
– De som inte kunnat visa vad de ska göra har inte fått några pengar.

Vad tycker du om det då?

– Det är tråkigt.

Eftersom det är både EU-val och allmänna val i år kan man tro att partiernas ungdomsförbund i länet skulle behöva extra mycket pengar för att driva sin verksamhet. Men istället blir det tvärtom.

Fyra av de åtta politiska ungdomsförbund som finns i länet har slarvat med ansökningarna så mycket att landstinget säger blankt nej till verksamhetsbidrag. Moderata ungdomsförbundet, Ung vänster och Grön ungdom hade för dåliga eller ofullständiga underlag och Sverigedemokraternas ungdomsförbund kom in med ansökan för sent.

Det här slarvet gör att landstinget nu inte ens delar ut alla pengar som man avsatt till detta. Och då har förbunden ändå fått en andra chans i processen. Rune Backlund tror bristerna beror på att organisationerna är i kris och ofta har svårt att rekrytera styrelse och andra aktiva.

– Lite kris vill jag nog säga att det är. De ungdomar som engagerar sig på gymnasienivå försvinner för högskolestudier eller flyttar för jobb och det gör att kontinuiteten i ungdomsförbunden tunnas ut mycket.

Nu blir förbunden dock inte helt utan bidrag eftersom att samtliga ändå får ett grundbidrag, förutom Sverigedemokraterna som inte skickat in ansökan i tid. Men just verksamhetsbidraget, som är tänkt att gå till utbildning av medlemmar och politiska kampanjer bland unga, dras in och det kan handla om mellan 40 000 och 50 000 kronor som mest. Pengar som förbunden nu blir utan. Men Muf-ordföranden Johan Bjenning förstår att landstinget ställer krav på förbunden.

– Man får ju respektera landstingets beslut helt enkelt. Moderata ungdomsförbundet bedriver sin verksamhet helt på ideell basis och detta kommer inte att slå på vår verksamhet, säger Muf-ordföranden i länet, Johan Bjenning.

Efter bidragsmissarna ska nu landstinget se över reglerna till nästa år.

– Vi ser nu att vi måste ta en diskussion: hur stöder vi den delen av politiken som vänder sig mot unga? Vi måste få unga att engagera sig och intressera sig för politik, säger Rune Backlund.

Så mycket får förbunden av landstinget

Förbund, totalt bidrag i kronor (verksamhetsbidrag inom parentes)

SSU: 146 500 (46 000)

CUF: 113 500 (55 000)

LUF: 85 500 (33 000)

MUF: 86 500 (0)

KDU: 94 500 (28 000)

Ung vänster: 50 500 (0)

Grön ungdom: 50 500 (0)

SDU: 0

Totalt får förbunden 627 500 kronor och landstinget hade avsatt 680 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".