1 av 4
David Gunnarsson i färd med att måla en ny mask. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio.
2 av 4
Så här kan en färdig mask se ut. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio.
3 av 4
Det är här, i ateljén i Vrigstad, som maskerna målas. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio.
4 av 4
David Gunnarsson har också en utställningshall i Vrigstad, där en del av hans verk kan beskådas. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio.
Sävsjö

Fullt upp inför OS för David

4:49 min

Kommer du kolla på OS-hockeyn? Då kommer du garanterat få se verk gjorda av David Gunnarsson från Vrigstad. Han har haft fullt upp med att måla målvaktsmasker inför turneringen.

I fredags invigdes OS i Sotji och under två veckor kommer en rad vintersporter att utövas, däribland ishockey. En som fått jobba hårt den senaste månaden för att klara av alla beställningar är David Gunnarsson från Vrigstad. Han gör målvaktsmasker till NHL-proffs och lagom till OS har det varit extra stor efterfrågan.

– Jag har märkt av en tydlig ökning nu vid OS. Alla jag jobbar med vill ha en speciell OS-mask som ska vara målad så att den passar till landslagsdräkten och gärna med ett motiv som har anknytning till landet, berättar David Gunnarsson.

Det är i en lokal i Vrigstad som det dagligen skapas nya målvaktsmasker till många av NHL:s hockeymålvakter och till målvakter i Svenska hockeyligan. Bakom verken står alltså Vrigstadbon och airbrusch målaren David Gunnarsson som under de senaste 18 åren gjort sitt namn känt i både USA och Sverige.

Tekniken han använder sig utav innebär att man sprutar på färg med hjälp av tryckluft vilket ger en jämn och fin yta på hjälmen. Och under den senaste månaden har David jobbat hårt med att få klart alla beställningar han fått inför OS, ett jobb som inneburit extra masker till elva olika OS-målvakter och många önskemål om hur hjälmen ska se ut.

– Henrik Lundqvist vill ofta ha mycket glitter i sina masker, så att det glittrar väldigt mycket i kamerorna. Jag gjorde Tre Kronor-loggorna på sidorna på hans mask med massor av glitter, så att de glittrar extremt mycket, nästan som diamanter.
– Till förra OS gjorde jag en väldigt speciell mask till Stefan Liv. Han berättade senare för mig att det var hans favoritmask.

Under sina 18 år som proffessionel målare har David Gunnarsson hunnit med över 3000 masker och än har han inga planer på att lägga av med verksamheten.

– Nej, jag känner att det är det här jag ska göra, måla och teckna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista