Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Värnamo kommun

Elever flyttas trots protester

1:02 min

Föräldrarnas protester hjälpte inte. Nu flyttas runt 150 elever till en annan skola medan deras egen skola saneras.

Det handlar om två årskurser från Trälleborgsskolan i Värnamo som flyttas till Västra skolan på samma ort.

Där ska eleverna gå medan kommunen utreder om Trälleborgsskolan, som misstänks vara mögelskadad, ska saneras eller rivas.

Stefan Widerberg (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, försvarar att flytten sker fast det protesterats.
– Att vara kvar i lokalerna är inget alternativ eftersom det är flera i personalen som inte kan jobba där, så det var den här lösningen som var möjlig.

I december förra året stängdes nästan en tredjedel av Trälleborgsskolan av efter misstankar om mögel. Kort därefter kom beslutet att flytta två av skolans årskurser till Västra skolan i Centrala Värnamo.

Men beslutet irriterade elevernas föräldrar. De oroade sig för all trafik utanför Västra skolan, och även för det faktum att kommunen själva skrivit i ett yttrande för några år sedan att både skolan och skolgården var olämpliga för undervisning. Det fanns en önskan att eleverna skulle få gå kvar i tillfälligt uppställda lokaler i en så kallad paviljong vid den vanliga skolan.

Trots det flyttar nu alltså klasserna i årskurs fyra och fem, och någon förändring kommer det inte bli förrän tidigast till höstterminen.
– Inför höstterminen kommer vi ha en dialog med föräldrar och personal om fortsättningen och det är möjligt att vi kan placera en paviljong någonstans i närheten, men det tar ju lite tid, säger Stefan Widerberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista