Vårdcentral. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Landstinget först ut med snabbsjukskrivningar

Patienterna i Jönköpings län blir först ut i landet med att få förenklade läkarintyg.

Det handlar om nya sjukskrivningar som är tydligt avgränsade och antas pågå i högst två månader.

Den nya modellen infördes i början av februari på Rosenlunds vårdcentral i Jönköping, nio vårdcentraler på Höglandet samt ortoped- och kirurgklinikerna på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Vid okomplicerade sjukskrivningar skickar nu läkare på dessa enheter ett förenklat läkarintyg till Försäkringskassan.

Meningen är att den nya modellen ska förenkla för alla. Läkarna slipper använda tid för att fylla i uppgifter om funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning. Istället skrivs ett ”E” som signal till Försäkringskassan att det handlar om en enkel och kortare sjukskrivning.

Och för Försäkringskassan innebär det förenklade intyget att man kan betala ut rätt ersättning snabbare.

Mindre administration ska dessutom frigöra tid som läkare och försäkringskassa ska kunna ägna åt patienten istället.

I  vår ska resten av länets vårdcentraler och ortoped- och kirurgkliniker också införa möjligheten att skriva förenklade läkarintyg.

Modellen testades förra året av Rosenlunds vårdcentral i Jönköping och det visade sig att 90 procent av alla sjukskrivningar föll under kategorin okomplicerade.

Fotnot: 2013 skickade länets vårdcentraler 45 763 elektroniska läkarintyg till Försäkringskassan och sjukhusvården 30 836 läkarintyg. (Källa: Landstinget i Jönköpings län)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista